A botanikus kert

Sydneyben rengeteg park van. Mégis, a botanikus kert valami egész különleges, olyan, amit nem csak turistaként keresnek fel az emberek. Talán a sokszínűsége miatt, vagy pont azért mert annyi különleges növénnyel van tele, de remek program kicsiknek és nagyoknak, városiaknak és külföldieknek egyaránt.

A botanikus kert, teljes nevén The Royal Botanic Garden Sydney, a Domain parkhoz csatlakozva a belváros északi részén, az öböl partján helyezkedik el. Az 1816-ban alapított botanikus kert 30 hektárján majdnem 9000 növényfajt találhatunk meg, a legkülönbözőbb tájakról. Tematikus vagy származás szerinti csoportokban gyűjtve találunk itt Herb Gardent, ami fűszernövények gyűjtőhelye, vagy épp dél-kelet ázsiai részleget a Rainforest Walk környékén, vagyis az esőerdő sétányon.

Herb Garden - Royal Botanic Garden Sydney
Herb Garden (nem saját kép)

Nem elhanyagolható, hogy a botanikus kert sokszínűségének köszönhetően, illetve persze maga Ausztrália speciális körülményei miatt is, rengeteg különleges állatfajt is megfigyelhetünk itt. Ilyen például a gyümölcsevő denevér – saját fordítás -, amit itt fruit batnek hívnak. Ezek a kb. 20-30 cm nagyságú denevérek napközben a magas fák ágain lógva pihennek, néha-néha csupasz szárnyukkal legyezve magukat, ha nagyon süt a nap, este pedig elvileg rajban repülve élnek társadalmi életet. Nappal is repkednek néha, és bár többnyire ártalmatlannak vallják őket, azért meglehetősen félelmetes érzés egy európai számára, ha egy 40-50 fesztávú denevér elsuhan felette. És ez vörös szőr! Hát, nem  túl szimpatikusak egyelőre, legyenek bármennyire is vegetáriánusok.

A kevésbé szimpatikusoktól eltekintve pedig, vannak itt természetesen más állatok is. Például a gyanúsan veszélyesnek tűnő 10 cm átmérőjű színes-csíkos póktól kezdve a már-már unalmasnak ható íbiszen át a valódi újdonságot jelentő, még nem ismert madárfajokon keresztül sok fajjal találkoztam itt. Ha pedig a látogatókat nem kötné le eléggé a növény és állatvilág, igyekeznek őket programokkal vagy egyéb lehetőségekkel kiszolgálni. Vezetett séták, információs pontok, tájékoztató brosúrák és térképek segítik a kert megismerését, ha megéheztünk egy étteremben vagy egy kioszknál vehetünk valamit. A botanikus kert boltjában nem csak helyes szuveníreket gyűjthetünk be az otthon maradt családtagoknak, hanem ismeretterjesztő könyveket és albumokat, kertészkedéshez szükséges eszközöket is megvásárolhatunk. Ha pedig valódi sydneyi lakosok vagyunk, a kert egy távoli pontján elhelyezkedő növényvásáron beszerezhetjük a kertünkbe álmodott virágot. Én magam ezt most kihagytam, helyette inkább a pálmaházba berendezett művészeti kiállítást néztem meg, ami amatőr festők akvarelljeit mutatta be. Persze csak én gondolom, hogy amatőr festők, illetve remélem, hogy nem ebből élnek…

Szóval, ha az ember Sydneyben jár, a botanikus kertet érdemes beiktatnia a városnézésbe, mert szép, kellemes, és különleges élményt ad. Mind látványosságnak, mind egyszerű kikapcsolódásnak remek, és nem csak, hogy központi jellege miatt könnyen hozzáférhető, de ráadásul ingyenes is 🙂

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s