Ausztráliába mentem, majd jövök…

blog a kivándorlásról – azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Hiányszakmák és fizetések

- május 14, 2012

A tegnapi poszt folytatásaként ma az ausztrál munkalehetőségek szakma specifikus részéről írok, főként a diplomás munkavállalók szemszögéből. Ha érdekel a 6 számjegyű fizetés, és hogy milyen topszakmákkal lehet ezt megkeresni, olvass tovább!

Ha valaki részletesen kíván tájékozódni a szakképesítéses és diplomás foglalkoztatással kapcsolatban, ajánlom neki a Fair Work Australia kutatásait, ami itt lehet letölteni. Ebben az anyagban az ’Award reliance and differences in earnings by gender’ című műből szemezgetek – többek között.

Ausztráliában a tanulmány szerint jelenleg kb. 737 610 szakember dolgozik, – állandó jelleggel, nem vezetői/menedzseri pozícióban. 56%-ban nők, ami meglepő, ugyanakkor, ha megnézzük a részmunkaidősök arányát már, valamivel tisztább lesz a kép, ugyanis az összes szakember 38%-a részmunkaidőben dolgozik csak, és ezeknek a 76%-a nő. Tehát aki szakképesített vagy diplomás nő, nagy valószínűséggel csak részmunkaidőben dolgozik. Az teljes munkaidőben dolgozók, akik kb. 460 ezren vannak, 57/43%-os arányban férfiak és nők, ami már közelebb áll az általam megszokott és elképzelt képhez.

Az, hogy egy 22 milliós országban csupán 460 ezer ember dolgozik teljes munkaidőben valamilyen szakmát – és ebben sokszor a fodrászok, pincérek és asztalosok is benne vannak – eléggé tömören összefoglalja, hogy miért van Ausztráliában hiány szakemberekből. Ennek ellenére nem buzdítanék mindenkit, hogy ha van akármilyen szakmája, akkor vágjon neki, mert sok buktató lehet. Vannak azonban olyan szakmák, amik kiemelt kereseti lehetőséget biztosítanak, nagy eséllyel szerepelnek a bevándorlási hivatal hiányszakmás listáján, és az iparágak cégei tárt karokkal fogadják a jelentkezőket. Lássuk, mik ezek:

a kép illusztráció az ahecon.com oldalról

1. Mérnökök

A gazdasági fejlődés hozadéka/velejárója, hogy nagyon nagyon sok mérnökre van szükségük az ausztráloknak. A bányászat virágzik, az ipar erős, és a népesség növekedésével illetve a városfejlesztéseknek köszönhetően az építőipar szénája is jól áll. Igazából ahogy tapasztaltam, minden mérnökre elég nagy a kereslet, legyen az gépész, villamos, mechatronikai vagy egyéb. Persze a nagyon specifikus, szakterületbe vágó tudás néha alapfelvétel egy-egy állásnál, ugyanakkor főleg a bányaiparban akkora a kereslet, hogy ettől eltekinthetnek. Ha van egy mérnök diplománk (lehetőleg 5 éves), akkor érdemes nézegetni az állásportálokat – mert bár helyi tapasztalat nélkül szinte biztos, hogy visszautasítanak – mégis, jó, ha látja az ember, hogy mire van kereslet.

2. IT-sok

Nem feltétlenül kell ahhoz mérnöknek lenni – bár előny – , hogy az ember IT illetve telekommunikáció területen helyezkedjen el. Itt inkább kérnek valódi, használható tapasztalatot, egy-egy nyelvben való jártasságot, mint papírokat. Bár ez inkább csak tipp a hirdetések alapján, nem vagyok túl jártas ezen a területen.

3. Magas beosztású vezetők

Természetesen, aki nagyon profi otthon, olyannyira, hogy mondjuk egy nagyvállalat vezetőségében dolgozik, annak itt is van esélye ilyen pozíciót betölteni. Azt hiszem, ez a kivándorlók kisebbik részére jellemző. De tény, hogy közép, felsőközép vezetői szinttől nagy az igény a jó munkaerőre, főleg, ha a delikvens megfelelő tapasztalattal és ajánlásokkal rendelkezik.

4. Kutatók és tudósok

Az erős ipari fejlődés húzza magával a K+F tevékenységeket is, ezért nagy az igény tudományos fokozattal rendelkező munkaerőre is. Persze a másik ok, amiért erős ez a terület, az az oktatás. Rengetegen jönnek ide tanulni, nagy részük doktori fokozatot szerez, és aztán itt is marad. Ők vagy oktatnak, vagy kutatnak, vagy az iparban helyezkednek el. Mindenestre ez is egy lehetőség.

És most azokhoz a hölgy olvasóimhoz szólnék, akik eddig kitartottak. Mind tudjuk, hogy a nők ugyanabban a pozícióban, ugyanannyi munkával kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Ha az ausztrál munkaviszonyokat nézzük, ez sajnos itt is igaz, az összes munkavállalót tekintve 2011-ben a nők 18-36%-al kerestek kevesebbet a férfiaknál. De ha az ember lánya diplomás, a helyzet megváltozik. A tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akiknek legalább egy Bachelor diplomájuk van, legalább annyit, vagy többet keresnek, mint a férfiak. Úgyhogy csajok, még egy ok, amiért érdemes Ausztráliába kivándorolni.

Reklámok

26 responses to “Hiányszakmák és fizetések

 1. kivandorlas szerint:

  Ez is jol sikerult.Gratulalok.Hasznos volt. Udv AT

 2. Iguana szerint:

  Ha ennyire nagy a hiany ( marpedig az, raadasul eleg regota) a jo szakemberekbol, akkor miert nem konnyitenek a bevandorlasi felteteleken?

  • kivandorlas szerint:

   Ez egy költői kérdés! 🙂 Én oda tartok, és “birkózom” a feltételekkel, de jól van ez így. Nem kell mindenki. Ide nem is akarnak tömegesen politikai menedék jogot kérni, a szűrés miatt talán kevesebben maradnak az állam nyakán.

   • Iguana szerint:

    En par eve raneztem a feltetelekre, es ugy dontogtem, hogy eselytelen a dolog. Pedig getszi jo cnc-s vagyok. 😉

   • kivandorlas szerint:

    IGI: . Itt(HUN) lehetsz te isten a szakmádba 🙂 nem igazán érdekel senkit. 🙂 Én sem fehér gallérosnak szándékozom ki menni. Autófényező ismerősömnek is sikerült az ielts vizsga, már egy jó ideje aus-ban él. Én nem hiszek túlságosan a leírtakban,mindenre van megoldás, csak meg kell keresni, de tény angolul tudni kell Q..ra 🙂

   • Földesi Róbert szerint:

    Szia “kivándorlás” 🙂

    Privátban szeretnék kérdezni tőled légyszíves adj valami elérhetőséget nekem.

    Köszönöm

    Róbert

    Szép napot!

   • szszandra szerint:

    küldtem emailt 🙂

 3. Pállay Szilvia szerint:

  Két diplomás (humán) érett nőként szeretnék kiköltözni, dolgozni Ausztr. ba. Mik is a diplomás női keresett területek? Vagy ha nem használom a diplomám milyen munkákra van esély nőként?
  Köszönöm

  • szszandra szerint:

   Szia! ez nagyon emberfüggő, mert van olyan ismerősöm, aki nem szakmájában dolgozik, olyan is, aki igen. Van, akinek szintén két diplomával csak részmunkaidős állás, vagy minimálbéres állás sikerült, és olyan is, aki diplomásként kutatómunkát végez. De ez vízum függő is. Ha az ember diákvízummal jön, akkor nem kell hiányszakma, de azzal csak részmunkaidőben lehet dolgozni és mellette tanulni kell iskolában. Ha hiányszakmája van, akkor pedig kortól és körülményektől függően jelentkezhet ideiglenes vagy állandó vízumra, de ez se kevés pénz és energia. A női keresett területek ugyanazok mint a férfiak, tehát a fent leírt szakmák. Ha nem ebben vannak a tapasztalatok, akkor jóval nehezebb az elhelyezkedés. A humán területről inkább csak a felsővezetőket keresik. (multinál jelentős vezetői tapasztalattal, a szükséges képzésekről bizonyítvánnyal)
   Minden egyéb is lehetséges, de sok kitartás és egy kis szerencse is kell hozzá.
   Szerintem. De cáfoljon rám akárki, örülök neki 🙂

 4. Kitesurfer szerint:

  Üdv emberek. Én PL pont rendszer informatikusnak tanulok, mikor még katona voltam, a sok semmit tevésben gondoltam elvégzem, de azok fránya (munkához való jogok) miatt 1 évet halasztottam. Engem még a rendőrség vagy a sereg is érdekelne ott. Vagy gépkezelő, de én leveleztem egy személlyel aki kinn él, és azt mondta hogy PL a vízvezeték szerelők, majdnem meg haladják az orvosok fizetését, vagy még a tolmácsok is jól meglennének ott mivel az 56 os ok kezdenek úgy mond kihalni. Bocs a linkért http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf De akit érdekel, hogy 2012 Júliusban épp milyen hiányszakmák voltak azt itt megnézheti aki akarja.

 5. érdeklődő szerint:

  Ezen a listán szerepel: Agricultural engineer a hiányszakmák között. Vajon Horticultural engineer-t is elfogadják hiányszakmaként? Az egyik agrármérnök, a másik kertészmérnök. Ezen kívül láttam még Kertépítészt. Vajon kertépítő szakmérnököt elfogadják, bár az nem tervezhet (itthon)?

  • szszandra szerint:

   Attol is fugg, hogy melyik szervezet csinalja a szakmaelismertetest. Erdemes jobban utananezni a megnevezshez tartozo szakmaleirasnak (majd keresek linket mire gondolok) és az alapján kitalalni, h épp te melyik is vagy. Mert lehet h rendes forditasban valahogy hivnak, de igazabol az itt mast jelenthet

   • érdeklődő szerint:

    Az angol nyelvű diplomámban ez van írva :
    Horticultural engineer

   • szszandra szerint:

    én azt elhiszem, az enyémbe viszont hiába van írva mechanical engineer, mégse lesz olyan könnyű mechanical engineerként elfogadtatni. mert itt különbségek vannak a képzések között.

 6. Betty szerint:

  Szia, érdeklödni szeretnék a kijutásról és a lehetőségekről irj e-mailt légyszi

 7. Zsu szerint:

  Szia, en is gondolkozom a kikoltozesben de diakvizummal, nagyon megkoszonnem ha tudnal adni nehany tanacsot
  irj egy e-mailt kerlek 🙂

 8. Dankovits Péter szerint:

  Szia!
  Tudnal nekem emailre irni,hogy foldmero mernokkent mik az eselyek a letelepedesre?!Van egy kinti tavoli rokon is.Koszonom!

 9. Rémesi Barbara szerint:

  Szia,

  mi is gondolkozunk a párommal a kimenetlen, bár csak most fogunk utánajárni, hogy mik az esélyeink.. Valószínű ő lesz a húzóerő: asztalos végzetséggel mik az esélyei? illetve másik szakmája a fémlemez megmunkálás (lézergép kezelő).. ahogy néztem a listát, ezek hiányszakmák..
  én jogot végeztem, azzal kint szerintem nem sokra megyek, de vendéglátásban is dolgotam sokat, illetve jelenleg egy kisebb cég ügyvezetője vagyok
  Írnál egy pár sort, hogy van-e értelme a kimenetellel foglalkuznunk a leírtak alapján?

  köszi
  Barbi

  • szszandra szerint:

   Szia, szerintem a pontszámítgatás meg az esélylatolgatás mindenképp megéri. Meg kell nézni milyen opcióitok vannak, PR vagy ideiglenes vízum (tanulóira gondolok), aztán megnézni melyikhez mi kell, és nektek az megéri-e. Nem írtad, hogy melyikőtök hogy beszél angolul, de ugye nyelvvizsga kell mindkettőtöknek. A hiányszakmához kell elismertetés, utána ha a párod nem a férjed, akkor a közös életeteket is kell bizonyítani. Ezeket mind-mind össze kell írni, hogy melyik mennyi idő, mennyibe kerül, és mennyire reálisan kivitelezhető. Ha ez megvan, akkor nézzétek meg, hogy így is akarjátok-e. (A folyamat a legtöbb embernek évekig tart, és ha saccolnom kéne, legalább benne van 10-15 ezer dollárjukba, mire ausztrál földre lépnek egy PR-ral)

 10. stella szerint:

  Szia!
  Most keszulok Ausztraliaba, elso korben a 3 honapos turista vizummal. Eltem Angliaban es kiskorom ota angolt tanulok, igy eleg jol beszelem a nyelvet ->azt tervezem, hogy a 3. ho vegere felhozom magam olyan szintre, hogy le tudjam tenni a diakvizumhoz szukseges nyelvvizsgat. Ugy tudom, diakkent heti 20 ora munkat vallalhatok majd (..?..), viszont nehezsegbe utkozom ezen a teren, mert nincsen szakmam. Most erettsegiztem, es kinn szeretnek egyetemre jarni, diplomazni -viszont a suli mellett dolgozni is szeretnek!
  ….szerinted milyen esellyel talalhatok suli melle, kepesites nelkul munkat..? Vendeglatos tapasztalatom van (diakmunkak), de semmi egyeb..
  Arra is gondoltam, hogy ez allatt a 3 honap alatt elvegzek valami itthoni okj-t tavoktatasban.. es majd csak vizsgazni jovok haza.. Viszont ez, ugyan nem lehetetlen, de nagyon maceras (mar utanajartam sok helyen). Mindenesetre, ami a tenyleges gondom/kerdesem: teljesen tanacstalan vagyok mit lehetne. Van esetleg otleted mit lenne erdemes kitanulni? A diplomam joval odebb van, de en addig is dolgozni szeretnek, amig megszerzem!
  (( A masik opciom, hogy mar ott, kinn tanulnek ki valamit, ha van az okj-rendszerhez hasonlo, viszonylag gyorsabb oktatas.. (..?). Ha van ilyen, gondolom ahhoz is nyelvvizsga szukseges.. viszont azt mar most latom, hogy a januari egyetemi tanevkezdesrol lemaradtam, ugyhogy lenne idom valamit kitanulni es a sajat labamra allni a kovetkezoig. Errol mi a velemenyed? ))
  Koszi szepen! Szep napot! 🙂

 11. Eva Szucs szerint:

  Kedves Szandra
  Irnal nekem is egy par sort, mi is tervezzuk a kimenetelt, bevandorlast akar letelepedest, minden erdekelne. Elore is koszonom Szia

  • szszandra szerint:

   Kedves Eva,
   En mar nem lakom ott, ha olyan kerdesed van, ami meg azota nem valtozott, szivesen valaszolok ra itt. Az altalanosabb dolgokat peddig osszeszedtem a Rolam resz alatt. Szep napot!
   Szandra

 12. SP229 szerint:

  Nem hobbi fotós?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Új élet Svédországban

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Travel Sandwich

Travel, photography, and the stories in between

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

The eccentric Cook

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Kate Kendall

Entrepreneur, community builder, writer and advisor

pappito.com

Új-Zéland

Subdimension

From beyond

bandirepublic

autók, cola, rock ‘n roll, zen és intergalactic

bezzeg a svédek!

bandirepublic a svéd királyságban

%d blogger ezt kedveli: