Ausztráliába mentem, majd jövök…

blog a kivándorlásról – azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Az a fránya időeltolódás

- május 19, 2012

Tegnap este egy ismerősöm olyasmire világított rá, amire igazából előbb is gondolhattam volna, de valahogy elkerülte a figyelmem. Nem csupán arról van szó, hogy itt Ausztráliában X óra az időeltolódás Magyarországhoz képest, ó, ennél azért jóval bonyolultabb a történet.

Kezdjük ott, hogy ugye mivel Ausztrália elég nagy, itt is több időzóna van. Az időzónák területenként illetve államonként változnak, az alábbi térkép szerint:

Itt ugye a UTC szerint jelölték az eltérést, ami az egyezményes koordinált világidő, vagyis többé-kevésbé a greenwichi középidő (illetve annak leszármazottja, de ez most a történet szempontjából mindegy). Ez a fenti térkép még abszolút érthető és elfogadható, automatikusan következik belőle, hogy akkor, ha Magyarország +1 óra, Sydney meg +10 óra, akkor a két hely különbsége 9 óra, tehát ha ti reggel 9-kor felhívtok engem, én este 6-kor fogom felvenni a telefont. Így van, ugye? Nem egészen.

A történet ugyanis bonyolódik. Mivel Ausztrália a déli féltekén van, ezért itt pont fordítva vannak az évszakok. Nekem eddig csak az a láncszem maradt ki, hogy ezért a nyári időszámítás is máshogy van, tehát borulnak egy kicsit az időeltolódások. Hogy a dolog ne legyen egyszerű, nem minden állam illetve terület tartja ezt a hóbortos szokást, mint a nyári időszámítás. Nyáron így változik az időeltolódás:

Ha még mindig nem vesztettétek el a fonalat, azért tudom még tetézni. Nevezetesen azzal, hogy itt bizony nem pont akkor van a váltás a téli és nyári időszámítások között, mint Magyarországon. Így lehetséges, hogy ha ti reggel 9-kor felhívtok engem, akkor lehet, hogy én este 5-kor, 6-kor vagy 7-kor veszem fel a telefont. Na, ez milyen?

Lássuk csak kicsit pontosabban.

Amikor itt tél van, mint például most, Magyarországon nyár. A magyar zóna miatt a középidőhöz képest 1-el kevesebb, nyári időszámítás miatt meg plusz még 1 órával kevesebb van ott, itt meg standard van, ezért a helyes számítási mód: +10-1-1=+8 óra. Tehát ha reggel 9kor hívtok, itt délután 5-kor veszem fel a telefont.

Amikor jön a tavasz Ausztráliában, október 7-ikén majd előre kell állítanom az órámat, egy órát vesztek majd ilyenkor. De mivel még Magyarországon a nyári időszámítás lesz érvényben, ezért az időeltolódás +11-1-1=+9 óra. Ekkor a reggel 9-es telefon este 6-kor talál majd meg.

Ahogy Magyarországon beköszönt a tél, és az ország áttér a téli időszámításra, az eltérés a középidőhöz képest +1 óra lesz. Itt Ausztráliában marad a nyári időszámítás egészen márciusig, ezért az eltérés a két hely között: +11-1=+10 óra.

Március vége és április eleje között pedig az a szituáció áll elő, hogy a magyar időszámítás már nyári, és még az ausztrál is – ez naptári évtől függően 5-7 napra igaz egy évben. Ekkor az időeltolódás Budapest és Sydney közt +11-1-1=+9 óra.

Ne is menjünk bele, mi van a többi államban, ahol vagy van nyári időszámítás, vagy nincs, vagy ugyanakkor van átállás, mint Sydneyben, vagy nem. A legegyszerűbb dolog ezentúl, ha fel akartok hívni valakit Ausztráliában, az, ha kiguglizzátok az adott város helyi idejét. Ez a leggyorsabb módja, hogy megtudjátok, mennyi is az aktuális időeltolódás Magyarország és az adott ausztrál térség között.

Reklámok

One response to “Az a fránya időeltolódás

  1. gege szerint:

    Pfff… Kicsit sem bonyolult!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Új élet Svédországban

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Travel Sandwich

Travel, photography, and the stories in between

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

The eccentric Cook

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Kate Kendall

Entrepreneur, community builder, writer and advisor

pappito.com

Új-Zéland

Subdimension

From beyond

bandirepublic

autók, cola, rock ‘n roll, zen és intergalactic

bezzeg a svédek!

bandirepublic a svéd királyságban

%d blogger ezt kedveli: