Ausztráliába mentem, majd jövök…

blog a kivándorlásról – azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Börtönsziget

- szeptember 5, 2012

Ugyan a magyar sajtót hónapok óta nem bújom, de a napokban eljutott hozzám több olyan cikk is, amiben az ausztrál bevándorlási politikát bírálja. Egy cikk annyira betette nálam a kaput, hogy úgy érzem, muszáj referálnom rá, mert nem tudom ugyan, mennyire érnek el ezek a hírek az otthon maradottakhoz, de mivel nem szeretném ha a fals kép alakulna ki Ausztráliáról, most leírom, szerintem mi is a helyzet.

A felháborodás abból indult ki, hogy az ausztrál kormány hogyan kezeli a menekültek helyzetét. Igyekszem nem állást foglalni, mert nem szívesen politizálok, pláne, hogy csak frissen érkeztem, meg egyébként is, itt is eléggé társadalommegosztó a téma. De csak hogy tiszta legyen, leírok néhány tényt, aztán mindenki eldöntheti magának, hogy melyik oldalt támogatja lélekben.

Ausztráliába ugye egyébként se egyszerű bejutni fizikailag sem, lévén, hogy szigetország. Egyszer olvastam egy nagyon vicces cikket arról, hogyan lehet kijutni Ausztráliába, nos, az igen érdekes megközelítése volt a témának, de a szarkazmusa miatt nyomott hagyott bennem. Sokan és sokféle környezetből igyekeznek ide eljutni, ez nem kérdés, évente több, mint 6 millió ember teszi a lábát ausztrál földre. Az sem titok, hogy valószínűleg jelentős részük nem csak nyaralni jön. Szeretnének maradni.

A bevándorlások mikéntjébe nem mennék bele, de lényeg, hogy így vagy úgy, sokan nagyon komoly összegeket, időt és energiát áldoznak arra, hogy itt élhessenek. Ez igaz a menekültekre is, akik szintén kifizetik a hajóutak árát, remélve, hogy Ausztráliában szebb, nyugodtabb, boldogabb életet élhetnek, mint korábbi otthonukban. A kormány mégis most úgy néz ki, visszatér korábbi politikájához, vagyis a menekültek egy átmeneti helyszínre kerülnek, amíg a bevándorlási szakemberek megítélik helyzetüket, vagyis, hogy jogosultak-e belépni és bevándorolni Ausztráliába, és ezzel akár állandi lakosi státuszt (PR) kapni, vagyis jogosulttá válni a szociális hálóra és Ausztrália minden előnyére.

Kép a Határátkelő blogról

A helyzet az, hogy szerintem az egész problémakör sokkal nagyobb és régebbi, mint hogy csak egy épp aktuálisan tárgyalt politikai helyzet alapján messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle, és ez alapján megítélni Ausztráliát vagy a kormányt. Ahhoz, hogy véleményt alkothasson valaki, szerintem igenis tisztába kéne lenni vele, hogy mi történt itt az elmúlt 20-30 évben bevándorlás ügyben, hogy viszonyulnak az itt élő emberek a témához, és egyáltalán, utána kéne nézni a tényeknek.

Vegyük például a számokat. Az MNO cikkje szerint jövőre már 20,000 menekültet fogadnak majd be az idei 13,750-hez képest, hogy ezzel próbálják az illegális embercsempészetet és a borzalmas körülményeket háttérbe szorítani. Csak megjegyezném, hogy ehhez képest az olyan emberekből, mint én, akik tavaly 457-es vízumot kaptak, tehát szakképzett ideiglenes munkavállalók, tavaly 5240 volt. A szakképzett bevándorlók, akik rögtön PR-t kaptak a többéves vízumügyintézés után, az előző évben 71,819-en voltak. De ha a tanulókat nézzük, akik szintén dolgozhatnak ideiglenesen/részmunkaidőben, tavaly 280,000 fő kapott kb. vízumot. Ezekből kb. 150 000-en felsőoktatás illetve posztgrad képzés keretén belül, ami évente több tízezer dollárjukba kerül, a megélhetésről nem is beszélve. És, hogy felsőoktatásban illetve szakképzésben részesülnek, és, hogy dolgoznak.

Na most lehet elmélkedni, hogy melyik sok, melyik kevés, de nyilván felmerül a kérdés, hogy vajon a menekültek esetében lehet-e vagy kell-e figyelembe venni, hogy milyen szinten tudnak hasznosan beilleszkedni az új ország társadalmába. Szempont lehet-e a befogadásuknál, hogy mondjuk beszélnek-e angolul? Tudnak-e vagy akarnak-e dolgozni? Ha igen, van-e valami szakmájuk, amire mondjuk szüksége van Ausztráliának?

Nyilván nem egyszerű a téma, és nyilván nem lehet ezt egy bejegyzésben megfejteni, de az remélem látható, hogy több háttérinfóval azért árnyaltabb a kép. Az, hogy ki milyen módon, illetve mennyi áldozat árán kerül az országba, nagyon eltérő. És természetesen sem az ausztrálok, sem a kormány nem szeretné, ha egyesek kihasználnák a rendszert, és csak a jobb életkörülmények miatt letelepednének, és teljes mértékben a kellemesebb szociális hálóra bíznák csak magukat, anélkül, hogy ténylegesen hozzájárulnának Ausztrália szinten tartásához és fejlődéséhez. Mások meg azt mondják, hogy a menekülteket igenis alapvető emberi jogaik révén minden támogatás megilleti, hiszen borzalmas körülményekből jönnek, és már csak humanitárius okokból is szorgalmazni kell a nehéz sorsú bevándorlók körülményeinek javítását.

Mindenki döntse el maga, hogy a leírtak alapján hol foglal állást. De arra kérném minden olvasómat, hogy ezek után, ha Ausztráliáról olvas vagy hall  a magyar sajtóban, és megütközik valamin, először inkább kicsit nézzen utána a dolgok valóságtartalmának, mielőtt ítélkezne. Az élet nem fekete vagy fehér, annak ellenére, hogy a média sajnos igyekszik így feltüntetni. Legyetek okosabbak náluk, és nézzetek a hírek mögé!


20 responses to “Börtönsziget

 1. Kádár Levente szerint:

  Kedves Szandra!
  Én sem vitatkozni, csak pontosítani szeretnék.
  Ausztrália befogad MINDEN menekültet akiket az ENSz menekültnek nyilvánít. Ezek számát kerekíti föl 20.000-re a határesetekből. Ne feledjük, hogy ezek már nem menekültek, hanem illegális bevándorlók akik a becsületes úton érkezőket, mint például Te, próbálják leelőzni.
  Üdv,
  Levente

 2. kivandorlas szerint:

  Kedves szszandra remelem te az ensz szerint nem szamitasz menekultnek. 🙂
  Egyebkent jo a bejegyzes ismet hozza a ‘venadat’, de mi a te velemenyed? 🙂

  • szszandra szerint:

   szerintem azért sejthető a bejegyzésből is, meg a fenti hozzászólásokból. alapvetően támogatom a valóban rászorulók feltétel nélküli befogadását, de nem tartom tisztességesnek, hogy néhány trükközni szándékozót rövidebb idő alatt és kevesebb energiaráfordítással ugyanazok a jogok illetnek meg, mint a többi, a folyamatot egészében végigjáró embert

 3. asil szerint:

  Tudod kislány, fent nevezett menekültek és illegális bevándorlók nem úri huncutságból mennek Ausztráliába, hanem, hogy kitörjenek a nyomorból s támogassák az otthon maradt családot. Nem vigéckednek apuanyu pénzéből.

  • szszandra szerint:

   Persze, nem kétlem. De pont ezért érdemes megfigyelni minden egyes körülményt, hogy ki min megy át, mire eljut ide. Mondjuk blogokat olvasva, és megnézni, ki mit áldoz fel, hagy otthon és visel el, mire egyenesbe kerül az élete.

  • Kádár Levente szerint:

   Először is nagyon helytelenítem a megjegyzésed stílusát asil, te nagyfiú!
   Másodszor mit gondolsz ezek miből fizetik az embercsempészek borsos árait?
   Harmadszor több millió ember van hasonló szituációban. Ők kivárják sorukat rendesen, míg ezek nem állnak be a sorba. Gondolom ha te sorba állsz, más meg előre tolakszik, akkor te azt helyesled és boldogan előre engeded.

   Szandra,
   Lehet, hogy kicsit félreértettem a kérdésedet. Tehát második nekifutás:
   Kb 10 éve kezdődött ez a probléma. Akkor a Howard kormány szerint az ENSz a boat people 14%-t találta menekültnek (ezeket Au be is fogadta) a többiek meg az Ausztrál bíróságokhoz fordultak. A bíróságok további 70%-nak adtak igazat a kormánnyal szemben (ezért ezeket meg be kellett fogadni). Ezért vezette be a Howard kormány ezt az eljárást, hogy így megakadályozza az Au bíróságok közbeavatkozását. Ezzel a boat people problémát megoldották, több nem jött.
   2007-ben az új munkáslormány ezt az eljárást ˝embertelennek˝ találta és megszüntette. Ezzel a probléma újra kezdődött. Mára kb 6,000 boat people érkezik évente (senki sem tudja pontosan, de lehet, hogy ugyan ennyi meg a tengerbe fullad). Ezért volt kénytelen a kormány újra bevezetni ezt a módszert.
   Föltételezve, hogy a 14% még mindig áll, kiszámíthatod mennyi boat people kap bevándorlást és mennyi kap egy egyirányú repjegyet haza.

   • szszandra szerint:

    Köszönöm Levente az értékes hozzászólást, pont ezért igyekeztem nem állást foglalni a bejegyzésben, mert lényegesen több információ hiányzik a teljes képhez, ami neked hála most már kicsit tisztább. Nekem nagyon hasznos volt, remélem másnak is!

 4. Kedves Szandra,

  az hogy ki menekült azt az UNHCR dönti el. (AZ ENSZ szerve.)

  A boat people-őkkel az a baj, hogy ők nem elismert menekültek, hanem spekulánsok, akik a szervezett bűnözést támogatva, határt sértve visszaélnek AUS nagyvonalúságával: arra bazíroznak, hogy beengedik őket. Arról az ilyen asil félék elegánsan elfeledkeznek, hogy a szállító hajót az első ozzie őrnaszád láttán elsüllyesztik kint a nyílt óceánon, kész helyzet elé állítva a Parti Őrséget…

  Annyi kiváltsága hagy legyen már AUS-nak, hogy ő válassza ki az elismert menekültek közül, hogy kiket fogad be, és kiket nem.

 5. asil szerint:

  Az ilyen asil félék nem feledkeznek el erről, viszont azt is látni kell, hogy mekkora nyomorban kell élni ahhoz, hogy valaki ilyen kockázatokat vállaljon a jobb élet reményében.

  Az ilyen Szandra félék pedig ha annyira türelmetlenek, hogy nem bírják kivárni a sorukat, míg megkapják a munkavállalói vízumot, akkor üljenek fel arra a hajóra és reménykedjenek, hogy időben érkezik a mentőhajó. Ugye, mennyivel kényelmesebb apuanyu pénzéből önállósodni? 🙂 Ezek az illegális határátlépők is ezt az utat választanák, ha tehetnék.

  • szszandra szerint:

   Kedves asil!
   A szabad véleményformáláshoz mindenkinek joga van, ezt teljes mértékben tiszteletben tartom. Arra kérnélek viszont, ha ezek után is csak személyeskedő és engem szapuló hozzászólást tervezel a témában, kérlek inkább emailben írd meg, itt nem hiszem, hogy hasznosan támogatod a beszélgetés menetét.
   Köszi!

  • Kádár Levente szerint:

   asil,
   Ahogy előzőleg már mondtam, egy illem órára beíratkozhatnál. Nagy szükséged van rá!
   Ami meg a lényeget illeti, arról meg fogalmad sincs.
   Ha egy, mondjuk iraki, ˝menekültnek˝ van ahhoz pénze, hogy repülőjegyet vegyen Indonéziába, ott kifizesse a csempészek nagyon magas árát, esetleg az egész családjának is, akkor annak a ˝nyomora˝ messze meghaladja Szandráét.
   Szandrát illetőleg pedig csak az mondjon véleményt aki már volt ilyen helyzetben. A Villawoodban tartottak, akikről az állam nagyon magas szinten gondoskodik, sincsennek sokkal rosszabb helyzetben. Egyszerűen azért mert a valóban jelentős problémájuk pszihológiai jellegű, éppen úgy mint Szandráé.

 6. Kedves asil,

  azért mert valaki nyomorban él, még senkit nem fognak menekültnek elismerni. Persze el lehet jönni a nyomorból, ehhez joga van mindenkinek. Eddig a pontig még igazat is adok nekik.

  Sajnos ezek az emberek tudják, hogy semmi esélyük a menekült-ként való elismertetésre, innentől aztán beindul az ügyeskedés, sumákolás meg az embercsempészet pénzelése.

  Erre viszont semmi szükség.

  • Kádár Levente szerint:

   Annyiban nem értek veled egyet, hogy egy ilyen út nagyon sokba kerül. Sokszorta többe mint egy ausztráliai repülőjegy. Ennél fogva ezeket az embereket aligha lehet szegénynek nevezni, fordítva, ezek a pénzüket használják arra, hogy a többiek elé tolakodjanak!

 7. BB szerint:

  Sziooo Szandra a Golden Blog kapcsan hallottam eloszor a blogodrol, ugyhogy most jarok itt eloszor:-))A kerdesem annyi lenne, h angol allampolgarkent milyen bevandorlasi eselyekkel induljon az ember a kenguruk foldjere? Ugy ertem az allampolgarsag befolyasolja a vizumot?

  Mennyire eri meg anyagilag kiutazni -angliahoz kepest (atlagfizu £25,000 font) illetve milyen Sydney-ben a kozbiztonsag?:-))

  6 eve angliaban elek es anno ugy vagytam neki, h yuheeey ket ev Anglia, utana ket ev Parizs, egy ev Italia etc.

  Ezzel szemben “ittragadtam” leven a masodik (jelenlegi es orok-))ferjem angol es az o csaladja -ertelemszeruen – itt el. En pedig nem tudok- de leginkabb nem akarok- leelni 40 evet egy orszagban, abszolut vilagjaro vagyok:-))

  Szooooval csak ennyi lett volna a kerdesem, gratula es sok sikert az elethez:-))…es persze elore is koszi a valaszod:))

  B

 8. […] hogy mennyire nem vagyok képben a magyarországi dolgokkal. Valahogy elmaradt, de a múltkori börtönszigetes bejegyzésnél megint ki akartam fejteni, aztán úgy gondoltam, megér egy külön […]

 9. krisztian szerint:

  sziasztok hat eleg nagy a osszevisszasag sok mindenkinek van valahol igaza de az en velemenyem az ha valaki egy ujj es szebb eletet akar maganak es a csaladjanak az szerintem egy jo dolog!!szovalen arra kerlek titeket ha valaki tudna segiteni nekem abban hogy repulovel mennek australiaba mint menekult akkor mikent es hogyan csinaljam ?eloreis koszonom eskerlek az email cimemre irjatok.koszonom.edelka@freemail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Új élet Svédországban

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

The eccentric Cook

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Kate Kendall

Entrepreneur, community builder, writer and advisor

pappito.com

Új-Zéland

Subdimension

From beyond

bandirepublic

autók, cola, rock ‘n roll, zen és intergalactic

bezzeg a svédek!

bandirepublic a svéd királyságban

%d blogger ezt szereti: