Ausztráliába mentem, majd jövök…

blog a kivándorlásról – azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Csomagküldés Ausztráliából

- szeptember 20, 2012

Bár még messze van a karácsony, már azon jár az agyam, mit kapnak majd az otthoniak. Tudom, tudom, még nem időszerű, de sokszor gondolok a szeretteimre. Végeztem egy kis kutatómunkát, hogy mégis milyen feltételekkel és miket lehet küldeni Magyarországra, ha mondjuk úgy tartaná kedvem.

Először is, a csomagküldés – és itt most főként a 2 kg fölötti csomagokról beszélek – több formában is történhet. Lehet légi vagy tengeri, expressz vagy általános, nyomon követéssel vagy anélkül. Szolgáltatókból is van egy pár, a reklám elkerülése végett, meg hát úgyis mindenki tudja, kikre gondolok, a nagy nemzetközi szállítmányozók itt is elérhetőek. Ezen kívül vannak helyi versenyzők is, mint például a Pack Send, de ott van a hagyományok kedvelőinek az Australia Post. Aki látta mondjuk a Számkivetett című filmet, az tudja, hogy bizony a multik nem viccelnek, ha csomagküldésről van szó, így az ő szolgáltatásuk nagyon profi, különböző teljesítési időt választhatunk eltérő árszabásban. Nem olcsó, sőt. Nagyon drága.

Az Australia Post árai ehhez képest a két véglelet jelentik, az expressz szolgáltatás sok esetben drágább, mint a nemzetközi cégeké, viszont a tengeri szállítás jóval olcsóbb. Egyetlen hátránya, hogy bizony tengeren hónapok alatt ér Európába a csomag, és akkor helyben is vagyunk, hogy miért írom most ezt a posztot. Honlapjuk szerint egyébként szeptember 28-áig ráérnék a csomagküldéssel, ha addig sikerül feladnom, akkor többé-kevésbé garantálják, hogy megérkezik karácsonyra.

A csomag – lévén ajándék lenne – ugyan átmegy a vámon, de igazából a vámköltsége elhanyagolható a szállítás költségéhez képest. Nagy dilemmám volt az is, hogy pontosan mit küldhetek, és milyen járulékos költségekkel kell nekem számolni. Ausztrália és Magyarország között – 2011 szeptemberétől az Európai Unió jogszabályai és közös rendelkezései alapján a Bizottság 1006/2011/EU rendelete szerint kell értelmezni a vámszabályozást. Ezen dokumentum szerint, ha Ausztráliából Magyarországra magánszemély másik magánszemélynek küld csomagot illetve utasként hoz  maximum €700 értékű árut, az kedvezményesen 2,5%-os átalányvámtétel alá esik. Ez persze csak akkor igaz, ha a csomag tartalmát kizárólag a címzett illetve közvetlen családja használja fel, és a csomagküldés alkalmi jellegű. A csomagot így csakis személyesen lehet felhasználni, és kereskedelmi céllal nem lehet ezzel a lehetőséggel élni.

Vámtarifa mentesnek minősülnek továbbá – a fenti esetből kiindulva – az elhanyagolható értékű áruk, ami a 1186/2009/EK tanácsi rendelet szerint maximum €150 értékű lehet, de nem alkoholtartalmú és dohányipari termék és/vagy parfüm, kölnivíz. Szintén vámtarifa mentesnek minősülnek azok a termékek, amik nem haladják meg az egyébként vámmentesen határon behozható mennyiségeket (pl. X szál cigaretta stb.), amelyeket a harmadik országból küldés esetén az előbb említett rendelet hatodik fejezete tárgyal. Ebben az esetben a csomag összértéke nem haladhatja meg a €45 értéket, arról nem is beszélve, hogy a mennyiségek – szerintem – elég korlátozottak. Ha már elkölt ugyanis az ember egy kisebb vagyont a szállításra, akkor telepakolná a dobozt minden jóval. Én legalábbis.

Tehát több opció is van, az egyik, hogy az ember vagy küld valamit max. €150 értékben, de abba nem rak dohányárut, alkoholt meg parfümöt, vagy küld valamit €45 értékben, és abban lehet egy kicsi ebből, kicsi abból, és akkor mindkét esetben teljesen vámmentes a történet – magánszemély, alkalmi jelleg, és személyes felhasználás esetén persze. Vagy, küld egy nagyobb csomagot, amibe úgy-ahogy rakhat “szinte” bármit max. €700-ig, és akkor kifizeti a 2,5%-os vámot. Nekem az utóbbi szimpatikus.

Az egyetlen probléma egyébként ezzel, hogy úgy tűnik, az Australia Post esetén kifutok az időből, mert jövő hétig már biztos, hogy nem lesz időm illetve lehetőségem elküldeni a tervezett csomagot, bárhogy is szeretném. Az sem teljesen tiszta, hogy a vámoláshoz milyen papírt kell kitölteni, illetve hol kell pontosan feltüntetni a csomag tartalmát és a vámtarifaszámokat. A következő napokban így biztos nem fogok ilyesmikkel foglalkozni, ennek ellenére most még ez egy ébresztő lehet azoknak, akik esetleg küldenének csomagot, csak nem tudják, hogyan és mikor.

Reklámok

18 responses to “Csomagküldés Ausztráliából

 1. egri-nagy szerint:

  Miért nem viszed egyszerűen haza magaddal? Hazafelé úgy sem leszel megpakolva.

 2. eF szerint:

  Gratulálok a bloghoz, elszántsághoz, akarathoz és merszhez! 🙂

  “Az sem teljesen tiszta, hogy a vámoláshoz milyen papírt kell kitölteni, illetve hol kell pontosan feltüntetni a csomag tartalmát és a vámtarifaszámokat.”

  Ezért jók a nagy csomagküldők (pl.: DHL).
  Feladásnál csak egy fecnit kell kitölteni és ha vámkezelni kell, azt itthon egy kis nyilatkozat ellenében meg is csinálja a cég. Szerintem az egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb módszer. Amikor a csomag jön, csak az átvevőnek kell kifizetni a futárnak a vámköltséget. Nincs utána szaladgálás és nincs szívás, nincs melyik papírt töltsem pánik.

 3. Perec szerint:

  Mi tavaly adtunk fel egy doboznyi apróságot, ne kérdezd milyen súlyban, de nem volt annyira nagyon kicsi doboz, mondjuk nagy sem. Australia Post-tal küldtük karácsony előtt egy héttel és odaért. Dollárban meg 70 dollár volt, szerintem annyira nem drága. Ja és nem fizettettek semmi vámot, csak egy papirra fel kellett tüntetni mi van a csomagban. Enyémben még öngyújtó is volt…
  Szóval szerintem ez nem valós, hogy már most fel kellene adnod a Post-tal hogy karácsonyra oda érjen… Én totál meg vagyok velük elégedve, és olcsóbbak mint a futárszolgáltatók szerintem.

 4. Szilárd szerint:

  Szia Szandra!

  A felsoroltakon kívül 27% ÁFÁ-t és 1220 forint (vámközreműködési díjat is kell fizetni az Postának a vámkezelésért, amint elérted a vámhatárt (€45) – ajándék esetén.
  Nem ajándéknál már (€28) a vámhatár AU-ból. Én nem nagyon ajánlanám ezt a megoldást.

  • szszandra szerint:

   szia! köszi! Te mit ajánlanál? ( DHL és társai?)

   • Szilárd szerint:

    Szia Szandra!

    Az Ausztrál Postával szerintem nincs semmi gond (kb. 3-7 nap alatt minden küldemény ideér AU-ból Magyarországra), van EMS szolgáltatásuk is – azzal 2-3 nap alatt itt van, amit küldeni akarsz (kb. AU$45-tól indul az ár). A fő probléma inkább, az hogy nincsen pénz Magyarországon és ezért kb. Augusztus végétől bekeményített a NAV és szinte minden után fizetni kell, ami az EU-n kívülről jött. A napokban nekem is jött egy csomagom AU-ból és kb. 3,5 hétig vesztegelt a vámon. További infó: ha ajándékként adsz fel egy küldeményt, akkor amikor beérkezik – felszólítják a címzettet, hogy a feladó is nyilatkozzon az árú értékéről. Azaz, ha nincsen számla a csomagban, akkor neked is nyilatkoznod kell elektronikusan – az árukat tételesen fel kell sorolni, az értéküket meg kell adni AU$-ban, majd a NAV kiszámítja ez alapján a vámot és az ÁFÁ-t.
    A sima levelet/csomagot nem javaslom – mert szerintem “o tt nálad” nem divat a lopás, de itt nagyon könnyen eltűnik, ami nem nyomonkövethető (ajánlott vagy biztosított) küldeményként lett feladva.
    Az ajánlott küldemény ragszáma: R(Q)………AU,
    az (érték) biztosítotté: CV………AU (Itt 100$ + értéknövekedésekért kb. 1-2$ biztosítási díjat kell fizetni).
    Amire figyelj nagyon: nézz utána, hogy mit lehet feladni – nehogy meglepetés érjen, mert rengeteg dolgot nem lehet, illetve a Magyar Posta szabályzata tiltja.

   • eF szerint:

    Na ezért is jók a futárszolgálatok, nem kell becsattogni a MP-hoz az Orczyra és 3,5 hetet (nekem csak 2 hét volt) várni, meg külön fizetni a vámolásért… (Mellesleg szerintem szörnyen rugalmatlanok és bunkók is a postánál sajnos.)
    Én egyszer kaptam így csomagot Hong Kong-ból, soha többet.

   • Szilárd szerint:

    Szerencsére már nem kell az Orczyba bemenni – most már a Posta intézi az egész ügyet csak egy kicsit – túl – sokáig tart ez a herce-hurca.

    Amúgy a futárszolgálatoknál is ki kell fizetni az Áfát és a vámot – ők sem kivételek a törvények alól – annyi hogy rugalmasabbak és gyorsabbak (igaz drágábbak is)

 5. bandirepublic szerint:

  ez az egesz olyan romantikus. posta, csomag, 1996…

 6. Hanna szerint:

  Atya ég, tiszta bonyodalom ez a küldés. Hónapos szállítás tengeren 🙂 , ja meg vámfizetés…
  Angliából jóval könnyebb helyzetben vagyok 🙂

 7. Júlia szerint:

  Sziasztok!

  Egyik Ausztráliában élő ismerősömnek van egy Zsolnay vázája, ami kb. 100e Ft-t ér. Eltörött, és idehaza talált (MO-n) egy mestert, aki szakszerűen javítja. Haza szeretné küldeni, megjavíttatni, és vissza. Tudnátok tanácsot adni, hogy érdemes ezt úgy megoldani, hogy a vám minimális legyen, de a csomag be legyen biztosítva, és ne kelljen fizetni utána kétszer is plusz pénzt?

  Köszönöm!

  • szszandra szerint:

   haaat… szerintem ha csak nem kotik hozza erzelmi szalak, akkor valoszinuleg tobbe kerulne a leves mint a hus. ha meg erzelmi kotodesrol van szo, akkor ugye mas a teszta. en akkor kernek arajanlatot a nagy nemzetkozi szallitmanyozoktol (fedex, ups, dhl)
   a magyar posta es a magyar vam multkor nagyon szetszedte egy csomagomat, kb egy honappal kesobb lehetett atvenni a tervezetnel. ha az ido nem gond, akkor mindegy, de vamon ki tudja eppen milyen napjukban vannak. vamkezelesi dij lesz mindenkeppen, maximum lehet meltanyositanak valamennyit. meg ami tippem van, az az hogy kerjen vamkezelesi arajanlatot magatol a magyar vamosoktol. egyreszt akkor elore tudnak rola, masreszt nem terhetnek el a sajat ajanlatuktol (elvileg)

 8. Júlia szerint:

  Köszönöm szépen a választ!
  Kötődik hozzá, sajnos, így mindenképp küldené. Felhívtam a postát, ott azt mondták, hogy írja rá a csomagra, hogy javításra hazaküldve, és hogy mellékeljen egy levelet az emailezésről a javítómesterrel. Plusz, írjon rá pici összeget,kevesebb mint 50 dollárt, és kössön rá egy biztosítást, 100e Ft értékre.

  De én nem értem, most ha ráírja, hogy pl 40 dollár a csomag értéke, hogyan tud rá kötni 100e Ft-s biztosítást? Ha elveszik, nem azt az értéket fizetik ki, ami a csomagra van írva, ami itt pl 40 dollár lenne? Az meg igencsak kevés!

  Köszönöm a segítségeteket! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Új élet Svédországban

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Travel Sandwich

Travel, photography, and the stories in between

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

The eccentric Cook

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Kate Kendall

Entrepreneur, community builder, writer and advisor

pappito.com

Új-Zéland

Subdimension

From beyond

bandirepublic

autók, cola, rock ‘n roll, zen és intergalactic

bezzeg a svédek!

bandirepublic a svéd királyságban

%d blogger ezt kedveli: