Ausztráliába mentem, majd jövök…

blog a kivándorlásról – azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Albérlet kisokos

- március 24, 2013

Frissen érkezettként az egyik első dolog, amit el kell intézni, az a szállás. Aludni ugyanis kell valahol, és jobb, ha nem csak ideiglenes helyeken, mert azért az sok pénzt elvisz. Az, meg a hely nem ismerete. Visszanézve az egy évvel ezelőtti költségeimre, elég sokat spórolhattam volna, ha okosabb vagyok, de erről majd máskor.

Szóval a szállás kérdés Sydneyben azért jelent kihívást egy európai frissen érkezettnek, mert egyrészt nincs helyismerete, másrészt nincsenek ismerősei, harmadrészt meg azért ez egy másik kultúra. A helyismeretet sajna nem lehet egy hét alatt letudni, bár tény, hogy az első két hónapban ha az ember tudatosan jár-kel mindenfelé, megy akkor is, ha épp nincs semmi, az nagyon segít. Azért most áttekinteném Sydney suburbjeit lakhatási szempontból, mert sose lehet tudni, mi lesz ebből hasznos.

Az alapvető dolog, hogy olyan helyre érdemes menni lakni, ahova el is lehet jutni. A vonat ugyebár többnyire megbízható, így érdemes vonatállomások környékén keresni. Ahol viszont sok a vonat, ott drága a hely, lásd belváros. Vagy gyanúsan olcsó, és az meg általában kicsi, vagy shared room vagy valami nem okés. Jelenleg a gyanús árkategória Sydneyben a $80-130-as, az általában shared room. A free meg negotioable ajánlatokra pedig inkább nem is mondok semmit. Érdemes emlékezni, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, nos, az nem pont az, aminek látszik.

De visszatérve a környékre és a lakásra, a nagyobb megállók kedvezőbbek, mert ott megállnak a gyorsvonatok is, ilyen például Rockdale, Sydenham, Wolli Creek vagy Hurstville a déli részen. Szóba jöhet a buszos közlekedés is, illetve a kisebb megállók a városhoz közelebb. Például Glebe, vagy Erskineville környéke jó lehet. Nem mintha bármi baj lenne a nyugati résszel, de én azért Burwood környékét nem annyira kedvelem, nekem egy kicsit túl keleties, de ez magánvélemény. A keleti partokat sokan választják az ismerőseim közül, Maroubra, Bondi Junction jópofa hely, viszont igazán csak busszal megközelíthető (egy része legalábbis). Ezen kívül a tengerparti ingatlanok nyilván drágábbak.

Vannak persze azok a helyek, ahova most is szívesen költöznék, a felkapott félbelvárosi részek, Surry Hills, Newtown, ahol elég változatos a lakóközösség és sok izgalmas kávézó, étterem van mindenfelé. Az árak sajnos relatíve magasak a kínált négyzetméterhez viszonyítva. Ugyanazért az árért a suburbökben sokkal nagyobb vagy csak modernebb szobát illetve lakást talál az ember. És persze ott van a CBD, mely jellemzően két szakaszra osztható, a megfizethetetlenre és az inkább ne költözz be részre. A Rocks, a Darling Harbour környéke, Woolloomoollo nagyon szép és hangulatos, de albérleti szempontból talán nem egy általános célpont a frissen érkezett számára. Ezzel ellentétben ott van Ultimo és a Central környéke, ahol rengeteg nagy bérházban kínálnak shared room-okat, ezekről már bővebben írtam itt. Annyira nem ajánlatos.

Amit még a keresésnél érdemes figyelembe venni, az az, hogy merre fogunk dolgozni. Nyilván, ha frissen érkeztünk, akkor foglalmunk sincs róla. A jó hír viszont az, hogy az albérlet piac elég gyorsan pörög, tehát képesek leszünk gyorsan új helyet találni, ha időközben kiderül, hogy reggel 3 órát kéne utaznunk a melóhelyre, de még nincs is olyankor busz. (Létező probléma. Nálunk szombaton azt hiszem fél9-9 körül jön az első.)

Másik említett probléma az, hogy nincsenek az embernek ismerősei. Ha nincs ismerős, nincs ajánlás, és lévén ez egy ilyen hely, nem szívesen adnak ki szobát olyannak, akiről nem tudnak semmit, ha van olyan is, akinek több ajánlása van. Gond lehet még a vízum is, mert turista vízummal bizony nagyon kevés esélye van az embernek valami jót kifogni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, vagy több pénz, vagy nagy rátermettség kell, esetleg mindkettő. Egy felkapott szakma se árt, mert az emberek jobban bíznak abban, aki egyébként jól keres. Nos, de mi van akkor, ha egyik sincs? Ömm… hát igen. Amíg nincsenek barátok, addig nincs ajánlás, ezt nem lehet kiküszöbölni. Ez időbe telik. A vízum állapotán lehet változtatni, de az pénz kérdése és időbe is telik, de 1-2 hónap alatt az ember azért kitalálja, hogy szeretne-e maradni. Ha igen, akkor olyan vízumot kell intézni, ami lehetővé teszi a munkát. Amíg ez nem biztos, addig maradnak az ideiglenes szállások és a pénztárcának megfelelő rövidtávú opciók. (hostel, CS).

Ha az ember diákvízumon van például, érkezésekor általában be is kerül egy szállásra, ahol marad az első 8 hétben. Ez alatt gyorsan rájön, hogy szeretne majd elköltözni, csak sokan nem tudják, hogyan. A helyzet az, hogy egy kicsit itt tud elcsúszni a történet, mert az első két hónap pont jó lenne arra, hogy az ember bejárja Sydneyt és minél több ismerősre tegyen szert, ezáltal jobb esélyekkel induljon a lakáskeresés felé. A tudatosságot azonban néha elviszik a hétköznapok, és az ember megfeledkezik róla, hogy mi a dolga. A hétvégi kirándulások, a programokon való részvétel ugyanis csak részben szórakozás. Friss bevándorlóként ez itt igenis szükséges és kulcsfontosságú az első évet tekintve. A tudás ugyanis nem jön be a négy fal közé, magától, meg kell érte dolgozni. Felkelni reggel 5-6 körül, összeírni, mik lesznek aznap, és aztán nekivágni és megcsinálni, amit kitűztünk.

A harmadik dolog, amit említettem, az a más kultúra. Sydneyben vannak olyan szállások, nem is kevés, amik pár óra alatt gazdát cserélnek. Sokat pedig hetekre előre már lefoglalnak. Mivel általában 4-6 hét felmondási időt kérnek, amikor a régi lakó szól, hogy kiköltözne, a főbérlő fel is rakja a hirdetést, és a következő sok esetben ugyanazon a hétvégén be is költözik. Máskor, amikor hirtelen kell szállás, és mondjuk csütörtökön rakják fel hirdetést, az sokszor szombati vagy rákövetkező hétvégi költözést jelent, és ekkor nyilván mindenki, akinek sürgős, rárepül arra az egy hirdetésre. Ebben az esetben nem működik az, hogy na, ezt majd este felhívom, vagy dobok egy sms-t hátha válaszol. A képlet ugyanis egyszerű: a hirdetőnek szinte teljesen mindegy, hogy pont neked adja ki a helyet. A leggyorsabb, legszimpatikusabb ember fog beköltözni. Többszörös túljelentkezés van a jó szobákra. És az időfaktor komoly kérdés.

Más részről arra is számíthatunk, hogy egy szobamegtekintésnél minket is tesztelnek. Ajánlás híján arra kíváncsiak, mennyire fogunk megbízhatóan fizetni, illetve mekkora gond velünk együtt lakni. Ezért beszélgetni kell az illetővel, minél többet mesélni arról, kik-mik vagyunk. Mindig igazat mondani, ugyanis mi is hasonlót várunk a másiktól. Rákérdezni azokra a részletekre, amik nekünk fontosak, illetve szintén érdeklődőnek lenni az ő életük iránt. Nem kell barátoknak lenni, de jóval könnyebb az élet, ha szívesen lakik ott az ember, ahol.

Elsőre nem fogsz tökéleteset választani egyébként, de ez rendben van. Az első hely tapasztalatszerzés, és még a második is. A 4-5-ik helytől lesz csak tényleg olyasmi a szállás, amit szeretnél, és ahol jól is érzed magad. Persze ehhez is, mint mindenhez kitartás kell, és sok munka, de megéri. Minden egyes új hely új embereket és új tapasztalatokat jelent, rengeteg tanulási lehetőséget a különböző kultúrákról és az emberekről, és ez itt Sydneyben egy olyan dolog, amitől csak gazdagabbak leszünk. Még ha a pénztárcánkat eléggé is megnyirbálják az  ingatlanárak. De az albérlet keresés jó, és izgalmas, és ezt egy olyan helyről mondom, ahonnan jó darabig semmi kedvem elköltözni.


2 responses to “Albérlet kisokos

 1. SzandP (@SZandP) szerint:

  Szia!
  A párom és én kb. fél év múlva indulunk Sydneybe.
  Engem az érdekelne, ha tudsz róla némi információt szolgáltatni, hogy egy nem igazán ugatós, barátságos foxival milyen szállás lehetőségeink lennének, valamint nagy bicajosok révén, a kerékpárral való közlekedés mennyire nehéz, könnyű szerinted?
  Ha van ezekről némi információd, azt megköszönném! 🙂
  Szandra és Peti

  • szszandra szerint:

   Szia!
   A legtöbb albérletbe nem igazán lehet állatot vinni. Ha egész lakást béreltek, van esélyetek, hogy valahol engedik, bár ez a tulajdonosoktól függ, de előre érdemes szólni, hogy kutyával jönnétek. A lakás bérlés esetén arra kell készülni, hogy miután elnyertétek a lakást (pályázni kell), akkor onnan kb. még egy hónap amíg beköltözhettek, és egy további hónap is lehet, míg lesz internet a lakásban.
   Kerékpáros közlekedés nem nagyon van Sydneyben. Jó, konkrétan szinte nincs. Suburbökben néha-néha, egy-két ember jár így dolgozni, de egyébként a jellemzőbb az, hogy hétvégenként a parkokban bicikliznek, vagy túrázni mennek bringával. Nagynk a távolságok, és a közlekedés inkább az autósoknak kedvez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Új élet Svédországban

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

The eccentric Cook

blog a kivándorlásról - azoknak, akik hiányolnak, és azoknak, akik jönnek utánam

Kate Kendall

Entrepreneur, community builder, writer and advisor

pappito.com

Új-Zéland

Subdimension

From beyond

bandirepublic

autók, cola, rock ‘n roll, zen és intergalactic

bezzeg a svédek!

bandirepublic a svéd királyságban

%d blogger ezt szereti: